Merlot 2019 Barrique POD KUMSTÁTEM

Tip
Neohodnoceno
499 Kč
Skladem (5 ks)

Merlot 2019 Barrique. Suché jakostní víno s přívlastkem Pozdní sběr. Víno tmavě granátové barvy s vůní černých třešní a fíků doplňuje typické aroma vanilky a kokosu. Extraktivní a tělnaté v chuti s dlouhotrvajícím závěrem. 12 měsíční zrání v barikovém sudu od Tonnellerie Mercier, které se stalo jednou z předních francouzských společností.

Víno tiché lahvové 0,75 L, pozdní sběr, č. š. 24/19B.

 

Odrůda Merlot

Merlot je tradiční, velmi oblíbená, středně pozdní až pozdní moštová odrůda révy vinné , určená k výrobě červených vín. Pochází patrně z francouzského regionu Bordeaux, kde vznikla spontánním křížením odrůd Magdeleine Noire des Charentes a Cabernet Franc.

Magdeleine Noire des Charentes je starobylá odrůda, poprvé popsaná roku 1847 P. Raguenaudem. Při zakládání nové vinice v Bretani, v blízkosti kláštera Saint-Suliac, na pahorku Mont Garrot, upřeli ampelografové pozornost na keř, rostoucí na planině, kde se před více než 200 lety nacházela vinice.

Vína Merlotu se dají pít samotná, bez doprovodu jídel. Podávají se k různým jemným paštikám, k srnčímu nebo jelenímu ragú, k telecím ledvinkám, k hříběcímu masu, k pokrmům s výraznou chutí rajčat, k pokrmům z pernaté zvěře nebo k ementálu.

 

Nakupujte červené víno online Pod Kumstátem a vychutnejte si ho v pohodlí domova.

 

Co je to Barrique a jak jsme my využili jeho potenciál?

Víno lze označit slovem „barrique„, pokud víno zrálo nejméně 3 měsíce v dubovém sudu o objemu větším než 210 litrů a menším než 250 litrů, který nebyl používán pro výrobu vína déle než 36 měsíců. Toto označení lze doplnit údajem o době zrání vína v měsících nebo rocích.

Za nejlepší dřevo na výrobu barikových sudů se všeobecně považuje dřevo letního dubu (Quercus robur) z centrálních oblastí Francie: Allier, Nevers, Tronçais, Limousin, Vosges. Americké sudy se vyrábí z dubu bílého (Quercus alba). Dubů jenom v Evropě je cca 200 druhů. Vnitřek sudu se vypaluje (viz. toustování) hořícím dřevěným uhlím. Toustování je proces při kterém se vypaluje vnitřek barikového sudu hořícím dřevěným uhlím v ocelovém koši.  Základní dělení podle délky (míry) vypalování je: lehké (light 15 min), střední (medium 30 min) a těžké (heavy 45 min).

Víno ležením v sudu získá ve vůni i chuti tóny po původním dřevě (vanilka, sladké taniny, smetana atd.) doplněné o tóny vypáleného vnitřního povrchu (karamel, pražená káva, čokoláda atd.).

Nám 3 měsíce na zrání nestačili a proto jsme se rozhodli prodloužit zrání na 12 měsíců. Byly k tomu dva důvody, využít potenciál dřeva a pálení na 100% a protože se sud může použít jen 3x, tak sudy vždy vylahvovat a naplnit hned následujícím ročníkem.

 

Zvolili jsme pálení M na Cabernet Franc a M+ na Merlot.

M – střední pálení

– poskytuje kouřové a vanilkové aroma, aroma čerstvého chleba, koření a čokolády.
– Ideální je pro většinu vín. Dubová příchuť je v rovnováze s odrůdovým charakterem vína. Má částečný vliv na zvýšení struktury vína.

M+ – silnější oheň

– poskytuje aroma kouřové, aroma koření, pražených mandlí, pražené kávy, karamelu a mokačína.
– pálení je vhodné pro vysoce aromatická vína, která jsou schopna zvládnout vysoké dávky aroma ze sudu. Dodává plnost chuti.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Kategorie: Červené víno
Záruka: 2 roky
Druh vína: Suché víno
Klasifikace: Pozdní sběr
Alkohol: 12,58 %
Zbytkový cukr: 0,32 g/l
Kyseliny: 4,9 g/l
Bezcukerný extrakt: 27,4 g/l

Doplňkové parametry

Kategorie: VÍNO
? Cukernatost: suché
Přívlastek: pozdní sběr

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Historie našeho Vinařství

Tradice vinařství v naší rodině započala již v první polovině 20. století. Tenkrát se však vinařilo pouze pro vlastní potřebu – a hlavně z lásky k vínu.

To se částečně změnilo vinou kolektivizace zemědělství v 50. letech, která negativně ovlivnila tehdejší soukromý sektor. Štěstí v neštěstí bylo, že naše zemědělské družstvo mělo k vinařství vřelý vztah a rozhodlo se ho i nadále rozvíjet – proto v obci vysadilo nové vinice a vybudovalo sklepní hospodářství.

 

1927

Jedním ze zakladatelů začínající dynastie byl Mojmír Valihrach (*1933), absolvent Odborného učiliště vinařského ve Valticích. Pomáhal mu bratr Antonín Valihrach nejst. (*1927), který pracoval jak ve vinohradech, tak i ve sklepě při výrobě a ošetřování vína. Antonín navíc s vlastní rodinou obdělával i svůj soukromý vinohrad a vyráběl vlastní víno.

 

1989, 1994

Zásadní přelom v rodu Valihrachů znamenal rok 1989, kdy padl totalitní režim. V našem rodinném kruhu jsme vinařství posouvali stále kupředu a v roce 1994 jsme pak začali vinařit ve Vinném hospodářství Krumvíř (bývalý sklep JZD).

 

1997

V roce 1997 jsme vysadili 1,4 ha mladých vinic, kde vládly zejména tyto odrůdy: Frankovka, Neuburské a Veltlínské zelené. Ostatní odrůdy jsme dokupovali z vedlejších obcí, jako jsou Dambořice, Čejč nebo Násedlovice.

Klíčovým zdrojem však pro nás byla Velkopavlovická oblast táhnoucí se od Velkých Němčic až po Moravský Žižkov. Jde o řadu viničních hor prvotřídní kvality, kde hrozny zrají na hlubších hlinitých půdách s dobrou zásobou pohotových živin. Na podzim jsou tyto tratě omývány teplými fénickými větry, které urychlují zrání hroznů a mají velmi pozitivní vliv na celkovou kvalitu suroviny.

 

2002, 2004

V roce 2002 a 2004 jsme naše vinice osadili novými odrůdami: Sauvignon, Modrý Portugal, Rulandské Modré, Ryzlink Rýnský, Chardonnay, Zweigeltrebe, Svatovavřinecké a Sylvánské zelené.

 

2010

Roku 2010 došlo k rozšíření našeho sklepního hospodářství o archivní a zážitkový sklep POD KUMSTÁTEM, který je určen na vinné degustace, oslavy a firemní akce.

 

2012

Další milník přišel v roce 2012, kdy jsme pořídili kompletní technologii řízeného kvašení (chladící plnoautomatické tanky...) a v roce 2013 jsme pak zrekonstruovali ležácký sklep.

 

2014

V roce 2014 jsme vysadili další část vinic s odrůdami Aurelius a Hibernal.

 

2020...

V současné době hospodaříme na 3,5 ha vinic a celková produkce vína činí asi 20 000 lahví a 15 000 litrů sudového vína. Stejně, jako již od počátku, používáme technologií na kompletní výrobu a lahvování takzvaných selských vín. Znalost o víně a vinařství dále předáváme také našim dětem, pro které je vinařství nejen zábavou, ale také první školou a poučením.

Pevně věříme, že až děti vyrostou, budou pokračovat v naší tradici a nedovolí, aby vinařský rod Valihrachů upadl v zapomnění. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.